Mark Selby maakt brandhout van Ding Junhui in finale

door
Belga
Leestijd 2 min.

's Werelds nummer een Mark Selby heeft zondag in het Chinese Daqing de vijfde editie van het International Championship snooker gewonnen. In de finale maakte de 33-jarige Engelsman met 10-1 brandhout van thuisspeler Ding Junhui, de toernooiwinnaar van 2013. Selby nam zo revanche voor de 10-6 nederlaag die hij eind vorige maand leed in de finale van het Shanghai Masters. "The Jester from Leicester" liet breaks van 87, 83, 67, 66, 50, 62 en 78 optekenen. Ding kon daar geen enkele hoge break tegenover stellen en won alleen het vierde frame.

Het is de negende full rankingtitel voor Selby, de tweede dit seizoen. In augustus won de wereldkampioen de Paul Hunter Classic in het Duitse Fürth. Op de erelijst van het International Championship volgt hij de Schot John Higgins op.

Het International Championship is na het WK en het UK Championship het rijkst gedoteerde toernooi op de kalender. Selby houdt aan de zege 140.000 euro over. Ding kreeg 72.500 euro op zijn bankrekening overgeschreven. Selby verstevigde zo zijn eerste plaats op de Order of Merit, een positie die hij al twintig maanden in handen heeft. Stuart Bingham en Judd Trump, die het in Daqing allebei tot de halve finales schopten, blijven de nummers twee en drie van de wereld. Voormalig nummer een Ding wipt van de zesde naar de vierde plaats. Luca Brecel, die in de eerste ronde met 6-4 verloor van de Welshman Dominic Dale (WS-38), wint één plaats en is nu 30e.

"Ik wil zo lang mogelijk de nummer een blijven en dit helpt dan natuurlijk", reageerde Selby. "Tot nu toe verloopt mijn seizoen uitstekend. Ding is een fantastische speler, maar vandaag kwam hij niet in zijn spel. Ik gaf hem dan ook niet veel kansen en ben echt tevreden over de manier waarop ik speelde."

"Ik speelde niet goed", beaamde Ding. "De concentratie was helemaal zoek. Tot het einde heb ik nog geprobeerd een keerpunt te forceren, maar het zat er vandaag niet in."

bron: Belga