Jupiler Pro League - Waasland-Beveren met tien te sterk voor RSC Anderlecht

RSC Anderlecht heeft zondagavond een pijnlijke nederlaag geleden. Op het terrein van Waasland-Beveren ging de recordkampioen met 2-1 onderuit. Bij de rust stond de eindstand al op het bord. Anderlecht kon in Beveren de leidersplaats heroveren, terwijl Waasland-Beveren pas voorlaatste in de stand was en eerder deze week trainer Stijn Vreven bedankte voor bewezen diensten. Zondag nam assistent Bart Wilmssen op de bank plaats. Toen Waasland-Beveren al in de eerste minuut tot tien herleid werd, leek de wedstrijd helemaal een formaliteit te gaan worden. Scheidsrechter Lawrence Visser stuurde kapitein Ibrahima Seck al na 22 seconden naar de kant, nadat de Senegalees de doorgebroken Lukasz Teodorczyk neerhaalde, goed voor de snelste rode kaart in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Seck "verbeterde" het record van Gent-spits Moses Simon, die anderhalf jaar terug rood kreeg 32 seconden nadat hij was ingevallen.

Desondanks was het Waasland-Beveren dat in de 9e minuut op voorsprong klom. Zinho Gano kopte de hoekschop van Siebe Schrijvers voorbij een aarzelende Davy Roef. Lang bleef de voorsprong niet op het bord staan. Op assist van Youri Tielemans trapte topscorer Teodorczyk de gelijkmaker binnen, goed voor zijn negende dit seizoen. In de 32e minuut leverde Schrijvers ook de assist voor de 2-1. De vrijstaande Jens Cools werkte met een knappe halve omhaal af. Ook Anderlecht beëindigde de wedstrijd met tien. Stéphane Badji pakte in de 77e minuut een tweede geel. In blessuretijd liet Waasland-Beveren de drie punten nog bijna glippen. Cools deed de bal in eigen doel verdwijnen, maar Visser had een duwfout van Teodorczyk gezien en keurde het doelpunt af.

In de andere zondagavond gespeelde wedstrijd won Kortrijk met 0-1 op het veld van Excel Moeskroen. Hervé Kage scoorde het enige doelpunt van de partij in de 54e minuut.

Door de nederlaag van Anderlecht blijft Zulte Waregem, dat zaterdag 0-0 gelijkspeelde tegen Club Brugge, alleen leider. Met 27 punten heeft het drie punten voor op Anderlecht, Oostende en Charleroi (24). Club Brugge (23) en AA Gent (21) maken de top zes compleet. Genk en Kortrijk staan daar met 20 punten net buiten en ook Standard (19) en KV Mechelen (18) dromen nog van play-off I. Onderaan deed Waasland-Beveren (13) een gouden zaak. De Waaslanders klommen op naar de elfde plaats en laten nu Eupen (12), Moeskroen en Lokeren (11), Sint-Truiden (10) en Westerlo (9) achter zich.