140 Belgische bedrijven op handelsmissie in Iraanse hoofdstad Teheran

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn 140 Belgische bedrijven zondag begonnen aan een handelsmissie. De drie gewesten van ons land organiseren samen die missie om bedrijven de kans te geven de Iraanse markt te verkennen, nu de meeste economische sancties tegen het land zijn opgeheven. De drie exportagentschappen Flanders Investment & Trade, AWEX en Brussels Invest & Export nemen samen 140 bedrijven op sleeptouw in Iran, waar een markt van 80 miljoen mensen open ligt na tien jaar economische sancties. Die kwamen er vanwege het nucleaire programma dat het land volgens het Westen wou opzetten. Na het akkoord dat Iran met de Westerse mogendheden sloot, zijn die sancties grotendeels van de baan en kunnen er opnieuw zaken gedaan worden met het land van de ayatollahs.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois leidt de handelsmissie. Hij ziet vooral opportuniteiten. "Door de sancties moet de economie in het land heropgebouwd worden. Voor onze bedrijven met expertise inzake infrastructuur, havens, wegen, gezondheidszorg zijn er hier zeker kansen".

De exportagentschappen hebben meer dan 1.000 contacten tussen Belgische en Iraanse bedrijven vastgelegd. Intussen bracht Bourgeois zondag een bezoek aan een aantal ondernemers die al zaken doen in Iran. Barco bijvoorbeeld is al bijna 20 jaar actief in Iran en levert onder andere schermen voor het verkeerscentrum van Teheran, een stad met 17 miljoen inwoners en een moordende verkeersdrukte, waar de mobiliteitsknoop één van de grote uitdagingen van de toekomst is. Bourgeois bezocht ook een ziekenhuis waar Afga al jaren leverancier is voor oplossingen rond beeldvorming en informatisering in de medische sector. De Vlaamse minister-president ging onder meer ook langs bij het bedrijf Irex, dat in Iran interieurmaterialen van Vlaamse bedrijven importeert.

bron: Belga