Kopstuk internationale witwasorganisatie veroordeeld tot 8 jaar cel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Brusselse hof van beroep heeft een man die aan het hoofd stond van een internationale organisatie witwassers veroordeeld tot 8 jaar cel. Het hof verklaarde ook meer dan 1.600.000 euro en verschillende luxevoertuigen verbeurd en beval de onmiddellijke aanhouding van de man, de 35-jarige J.C.C. Zijn criminele organisatie zou meer dan 68 miljoen euro witgewassen hebben via talrijke cash overdrachten aan het buitenland. Dat meldt het Brusselse parket-generaal zaterdag in een persbericht. Het dossier werd opgestart naar aanleiding van informatie verkregen van de Nederlandse autoriteiten in april 2015. Een onderzoek van het Brusselse parket bracht vervolgens aan het licht dat de organisatie sinds 2012 68 miljoen euro had witgewassen. Ze deed dat door grote sommen cash geld via een ondergronds netwerk met geldkoeriers van België naar Hongkong te sluizen.

Spilfiguur in de organisatie was de 35-jarige bedrijfsleider J.C.C. uit Brussel. De man was op papier de zaakvoerder van twee Brusselse bedrijven, maar in feite stond hij aan het hoofd van de organisatie die geldkoeriers ronselde. Dat gebeurde onder andere via zijn minnares, die net als de meeste koeriers Russisch sprak. De transporten van cash tussen België en Hongkong verliepen zeer professioneel. De koeriers, die per reis zowat 300.000 euro vervoerden, konden terecht op een schuiladres, kregen op maat gemaakte reistassen met verborgen vakken voor het geld en droegen aangepaste kledij met nog meer verborgen vakken.

In april 2016 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank de verschillende leden van de criminele organisatie tot celstraffen tot 8 jaar. Kopstuk J.C.C en een andere verdachte gingen in beroep, maar op 11 oktober heeft het hof van beroep hun veroordeling bevestigd.

bron: Belga