Hollande erkent verantwoordelijkheid Frankrijk bij vervolging zigeuners tijdens WOII

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse president François Hollande heeft als eerste Franse staatshoofd de verantwoordelijkheid van Frankrijk bij de vervolging van duizenden zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog erkend. De Franse republiek herinnert zich een drama dat al te lang verdrongen en vergeten werd, zei Hollande zaterdag in Montreuil-Bellay. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden geïnterneerd enkel omdat ze anders waren en tot het nomadische volk behoorden, verklaarde Hollande bij de herdenking van de bevrijding van de laatste nomaden 70 jaar geleden.

In Montreuil-Bellay, nabij de stad Saumur in het westen van Frankrijk, bevond zich het grootste interneringskamp in Frankrijk. Het bezoek van Hollande aan dat kamp was het eerste van een Frans staatshoofd sinds de internering door het Vichy-regime.

In totaal werden in het land 31 kampen voor nomaden opgericht. Tussen 1940 en 1946 belandden daar tussen 6.000 en 6.500 mensen. De laatsten werden bevrijd in 1946, twee jaar na het einde van Duitse bezetting.

Bron: Belga