Werkgevers sabelen voorstel De Block over zieke werknemers neer

door
Belga
Leestijd 2 min.

De werkgeversorganisaties zijn gekant tegen de nieuwe "eenzijdige belastingverhoging" die aan de werkgevers wordt opgelegd in het nieuwe voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Die wil bedrijven laten meebetalen voor de uitkering van hun zieke werknemers. Daarmee wil ze hen aanmanen om meer inspanningen te leveren om te voorkomen dat werknemers ziek worden. "Wij stellen vast dat dit voorstel een zware lastenverhoging is die er nogmaals bijkomt voor onze bedrijven. Bovendien is het weer een last die alleen door de werkgevers wordt gedragen", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Met deze maatregel gaan geen zieke mensen worden genezen." Maertens vraagt dan ook eerst grondig overleg over de kwestie met de sociale partners, vooraleer er in de politiek ideeën worden gelanceerd.

Ook het VBO kan niet akkoord gaan met een "eenzijdige belastingverhoging". "De werkgever kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor iets waar hij niets aan kan veranderen", zegt directeur-generaal Bart Buysse. "We willen eerst haarfijn weten hoe elke betrokken partij - werknemers, werkgevers én artsen - in de voorstellen die op tafel liggen, zal worden geresponsabiliseerd. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat er enkel sprake zou van eenzijdige maatregelen naar de werkgevers toe, noch dat werkgevers met een verkapte lastenverhoging zouden worden opgezadeld."

Eerder had Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, al gereageerd in De Tijd. Hij noemt het voorstel van minister De Block ook "een platte lastenverhoging voor de ondernemers". "De regering spreekt over het responsabiliseren van werknemers, maar vaak kunnen bedrijven niets doen aan de ziekte van hun personeel", luidt het.

Het kabinet-De Block belooft overleg met de sociale partners als het voorstel het fiat zou krijgen van de regering.

bron: Belga