Honderdtal minderjarigen bracht nacht door vlakbij Jungle van Calais

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een honderdtal jonge migranten heeft vannacht doorgebracht in een zone palend aan de Jungle van Calais. Het vluchtelingenkamp in het noorden van Frankrijk werd de voorbije dagen ontruimd en ontmanteld. Frankrijk en Groot-Brittannië schuiven mekaar intussen de verantwoordelijkheid voor de minderjarige vluchtelingen in de schoenen. De jongeren die vannacht onder meer sliepen in een kerk en een moskee niet ver van de Jungle, zeggen zelf dat ze in de overgrote meerderheid minderjarigen zijn. Maar omdat ze zich als dusdanig niet hebben geregistreerd, konden ze de voorbije dagen tijdens de ontmanteling van het kamp niet terecht in een specifiek voorlopig opvangcentrum voor kinderen.

In de nacht van woensdag op donderdag brachten nog zo'n 200 jonge migranten de nacht in de koude door.

De Britse regering drong er bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd intussen bij Frankrijk op aan de minderjarigen die nog altijd in Calais geblokkeerd zitten, "ordentelijk" te beschermen. De Franse binnenlandminister Bernard Cazeneuve reageerde daar "verbaasd" op. Hij wil dat het Verenigd Koninkrijk snel zijn "verantwoordelijkheid neemt en de minderjarigen opvangt".

Op basis van Europese regels over gezinshereniging mogen minderjarigen met familieleden in Groot-Brittannië hopen op een verblijf daar. In het kader van de samenwerking tussen Londen en Parijs zijn tot nog toe al zo'n 270 minderjarigen uit Calais over het Kanaal gebracht. Groot-Brittannië wil er nog enkele honderden opnemen, maar duizend zullen het er volgens minister Rudd niet worden.

In de Jungle leefden vorige week naar schatting nog tussen de 6.400 en 8.100 personen, voornamelijk afkomstig uit Soedan, Eritrea en Afghanistan. Sinds het begin van de ontmanteling maandag konden 1.500 minderjarigen terecht in het tijdelijke opvangcentrum bestaande uit containers ter plaatse. Meer dan 4.500 migranten werden naar opvangcentra over heel Frankrijk gebracht.

bron: Belga