Naar vagina's kijken, verbetert je zelfbeeld

Heel wat vrouwen worstelen met stress en hebben het gevoel dat ze 'niet goed genoeg' zijn. Maar Amsterdamse onderzoekers hebben ontdekt dat het bekijken van vulva's het zelfvertrouwen kan opkrikken. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben ontdekt dat vrouwen die naar foto's van vulva's kijken, een positiever beeld ontwikkelen van hun eigen geslachtsdeel. Voor de studie moesten 43 Nederlandse vrouwen een vragenlijst invullen over hoe tevreden ze waren over hun eigen flamoes. Daarna werden ze in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg vulva-foto's te zien, terwijl de tweede groep plaatjes van kunst, natuur en architectuur voorgeschoteld kreeg. Achteraf moesten ze opnieuw een vragenlijst invullen.

Daaruit bleek dat het zelfbeeld van de eerste groep positiever was, terwijl er bij de rest niets veranderd was. Twee weken na de bewuste test werd hetzelfde effect gemeten. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology.

"Veel vrouwen denken dat hun schaamlippen niet normaal zijn", seksuoloog Ellen Laan van het AMC aan Het Parool. "Onze studie toont aan dat als vrouwen zien dat er veel verschillende vulva's zijn, ze een positiever beeld krijgen van hun eigen geslachtsorgaan. Juiste informatie over de grote verscheidenheid zou de stijgende vraag naar schaamlipreducties om cosmetische redenen kunnen afremmen."