OS 2016 - Dopingcontroles in Rio de Janeiro lieten volgens WADA-rapport veel te wensen over

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de dopingcontroles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is er heel wat mis gegaan. Dat blijkt uit een 55 bladzijden tellend rapport dat het Wereldantidopingagentschap WADA donderdag op zijn website publiceerde. Het WADA spreekt van een "ernstig falen". In het rapport staat dat atleten die dopingcontroles moesten ondergaan simpelweg niet gevonden konden worden. Sommige dagen konden zo liefst vijftig procent van de geplande test niet uitgevoerd worden. Een honderdtal wel afgenomen monsters konden door fouten bij de gegevensverwerking dan weer niet aan een atleet toegewezen worden, een ander staal verdween en werd pas twee weken na de Spelen weer teruggevonden.

Bij bepaalde "hoge risicosporten", zoals het gewichtheffen, werden tijdens de competitie geen of weinig bloedtesten uitgevoerd. Het WADA verbaast zich er eveneens over dat niet één voetballer buiten competitie werd getest.

Van 4.125 (waarvan 1.913 in de risicosporten) van de 11.470 sporters in Rio is er geen bewijs dat ze in 2016 een test ondergingen. Twee dagen na de start van de Spelen hadden ook slechts 4.795 deelnemers hun whereabouts ingevuld.

Volgens de onafhankelijke waarnemers was er een gebrek aan coördinatie bij de Braziliaanse organisatie. Ook met veel chaperons, vrijwilligers die de atleten naar de dopingcontroles hadden moeten begeleiden, liep het fout. De helft van hen kwam niet of te laat opdagen. Zij zouden ontmoedigd geweest zijn door het gebrek aan een opleiding en slecht vervoer. Het feit dat veel van hen geen woord Engels spraken, hielp ook al niet. Onverwacht bedoelde controles waren vaak helemaal geen verrassing meer omdat zo'n chaperon er geen idee van had waar de atleet was en bij het team van de geviseerde atleet om informatie moest gaan vragen. Het agentschap oordeelt dan ook dat ongetrainde vrijwilligers bij antidoping niets meer op Olympische Spelen te zoeken hebben.

Het WADA stelt verder dat het respect en vertrouwen bij de sporters in het antidopingprogramma danig ondermijnd werd. "Er waren te veel kansen voor ervaren en scrupuleuze atleten om het antidopingsysteem te omzeilen of te manipuleren."

Niet alles was negatief. Zo erkende het WADA dat het eerder door het WADA geschorste antidopinglaboratorium van Rio de Janeiro tijdens de Spelen wel aan een erg hoge standaard voldeed. "Het was uitstekend uitgerust en er werd heel secuur en over het algemeen bijzonder efficiënt gewerkt."

.

bron: Belga