Nieuw stationsgebouw in Mechelen zal 100 miljoen euro kosten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De plannen voor het nieuwe stationsgebouw van Mechelen zijn deze voormiddag aan de pers voorgesteld. De bouw zou moeten starten in 2018. Doordat er gefaseerd moet worden gewerkt en er maximaal twee sporen tegelijk buiten dienst kunnen worden gesteld, zullen de werken pas in 2024 of 2025 afgerond zijn. Aan de werken hangt een prijskaartje van zo'n 100 miljoen euro, waar de overheid voor een groot stuk in zal tussenkomen. De aanvraag voor de bouwvergunning wordt binnenkort ingediend, de uiteindelijke realisatie is onder voorbehoud van goedkeuring van het nieuwe meerjareninvesteringsplan. "We hebben echter een formeel akkoord van alle bevoegde ministers dus we wachten niet op de goedkeuring om onze plannen in te dienen, aldus Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Het nieuwe gebouw wordt volledig overkapt en zal op de gelijkvloerse verdieping zeer doorwaadbaar worden. Ook worden de perrons beter bereikbaar en toegankelijk voor iedereen door de installatie van trappen, roltrappen en liften. "Het huidige gebouw uit de jaren vijftig is dringend aan vernieuwing toe", zegt Nancy Geyskens, manager NMBS Stations. "Voor de overkapping van de perrons maken we gebruik van ETFE, een kunststof die lichter, goedkoper en makkelijker in onderhoud is dan glas."

"Het Mechelse station is een van de belangrijkste van het Vlaamse gewest. Het ligt op een kruispunt van belangrijke verbindingen zoals Antwerpen-Brussel-Charleroi en de verbindingen met Leuven en Gent", zegt Geyskens. "Er komen twee nieuwe sporen bij en we willen ervoor zorgen dat de gelijkvloerse verdieping alle comfort krijgt zodat mensen na hun treinreis de auto niet meer moeten nemen om bepaalde boodschappen of diensten te vinden."

Ook voor de stad Mechelen is het station belangrijk. "Dit wordt een nieuwe centrale plaats in de stad en we moeten zorgen dat alle verkeersstromen hier geregeld worden", aldus Somers. "Er komt een nieuwe busstelplaats, een fietsverbinding en twee grote parkings: eentje voor 2.000 auto's en een voor zo'n 5.000 fietsen."

bron: Belga