"Dit is de norm voor toekomstige handelsverdragen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Dit nieuwe CETA is de nieuwe norm voor toekomstige handelsverdragen", zo heeft Waals minister-president Paul Magnette vanmiddag verklaard aan Belga na het akkoord dat de federale regering en de deelstaten hebben gesloten over CETA.

Magnette belichaamde het verzet in Wallonië tegen het Europees-Canadese handelsverdrag sinds hij op 14 oktober in het Waalse parlement aankondigde dat hij de federale regering niet de bevoegdheid zou verlenen om het akkoord te ondertekenen zolang niet tegemoet was gekomen aan de Franstalige bezwaren. "De onderhandelingen waren zeer hard, er was veel druk, maar we hebben ons nooit een deadline aanvaard", zo blikt hij terug op veertien dagen van intense onderhandelingen met Canada en Europa en in België.

Het akkoord dat met de federale regering werd gesloten, vormde volgens Magnette "de laatste kleine stukjes" van de vooruitgang die is geboekt via het akkoord met Canada, de 35 gemeenschappelijke verklaringen met de Europese Commissie en het intra-Belgische akkoord. De grootste overwinning volgens hem: de vooruitgang die is geboekt met betrekking tot het mechanisme voor de geschillenbeslechting tussen investeerders en overheden. "In het verdrag was niets gepreciseerd over de rechters. We hebben gevraagd dat de hoogste normen voor hen zouden gelden, geïnspireerd op het Europese Hof van Justitie", zo stelde hij.

bron: Belga