Colombia stelt vredesgesprekken met ELN uit tot na vrijlating ontvoerde politicus

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Colombiaanse regering heeft de vredesonderhandelingen met de guerillabeweging ELN uitgesteld naar een nader te bepalen datum. Het begin van de gesprekken was gepland voor donderdag, maar vooraleer gepraat kan worden, moet de ontvoerder politicus Odín Sánchez worden vrijgelaten, aldus president Juan Manuel Santos, die de onderhandelaars heeft opgedragen niet naar de Ecuadoraanse hoofdstad Quito te vliegen. De regering heeft steeds de vrijlating van gijzelaars als voorwaarde vooropgesteld om vredesgesprekken van start te laten gaan. Het is echter niet duidelijk hoeveel mensen zich nog in de handen van ELN bevinden. Sánchez is een van de laatste prominente gijzelaars van de rebellen.

Voormalig parlementslid Odín Sánchez bood zichzelf in maart aan bij ELN in ruil voor de vrijlating van zijn zieke broer Patrocinio, die in augustus 2013 werd ontvoerd.

De hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering Juan Camilo Restrepo heeft ondertussen verklaard dat het Internationale Rode Kruis hem op de hoogte heeft gebracht dat de operatie om Odín Sánchez te bevrijden, van start is gegaan.

ELN-leider Pablo Beltran verzet zich tegen het uitstel en meldde via Twitter dat de onderhandelaars van de rebellen proberen de onderhandelingen een van de komende dagen van start te laten gaan.

bron: Belga