CETA - "Geen akkoord woensdagavond, maar de sfeer is goed"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er is woensdagavond geen Belgisch akkoord over het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada uit de bus gekomen. De sfeer aan tafel was echter goed en de onderhandelingstekst is 'gestabiliseerd'. Donderdag om 10 uur vindt een nieuwe vergadering plaats. De deelstaten en de federale regering hebben woensdagavond nog een tweetal uur vergaderd. "Het is tijd voor België om te tonen dat het een gemeenschappelijk standpunt kan innemen", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) voor aanvang.

Op tafel ligt een voorstel van een tekst die België bij het vrijhandelsakkoord wil voegen om een aantal zaken uit te klaren. Het grootste struikelblok voor Wallonië vormen de passages rond landbouw. Zo wil de Waalse regering een clausule inbouwen die toelaat in te grijpen als een product de markt dreigt te overspoelen.

Woensdagavond is te horen dat de tekst is gestabiliseerd, maar dat er nog juridische verduidelijkingen nodig zijn. De technische teams zullen in de loop van de nacht doorwerken.

Donderdag om 10 uur vindt een nieuwe vergadering plaats in de Lambermont.

bron: Belga