Blue-Bike wil fors uitbreiden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Blue-Bike, dat blauwe fietsen verhuurt aan stations en haltes van De Lijn, wil zijn aanbod fors uitbreiden. Maar daar is een kapitaalverhoging voor nodig en de NMBS zou twijfelen om daarin mee te gaan. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is wel vragende partij. Blue-Bike is sinds zijn oprichting in 2011 fors gegroeid. In 2013 waren er 30.000 fietsritten, dit jaar ligt dat cijfer zes keer hoger. Het aantal gebruikers steeg naar 16.500 en ook het aantal plaatsen waar de fietsen te huur zijn, werd gaandeweg uitgebreid tot een vijftigtal locaties. Die liggen voornamelijk in Vlaanderen, al zijn de blauwe fietsen ook op enkele plaatsen in Brussel en Wallonië te vinden.

De Vlaamse overheid is via De Lijn voor 32 procent aandeelhouder in Blue-Bike, maar de NMBS is met 52 procent de belangrijkste partner. Ook de Waalse vervoersmaatschappij TEC heeft een klein belang. Daarbovenop financiert de Vlaamse overheid ook mee via een derdebetalersregeling: als gemeenten of steden mee betalen voor het gebruik van de fietsen, subsidieert de overheid ook 1 euro per rit.

Er ligt nu een ambitieus businessplan op tafel, wist Weyts woensdag te vertellen in het Vlaams parlement. Het is de ambitie om het aantal gebruikers te doen stijgen naar 55.000 en het aantal verhuurlocaties naar 115. Maar daar zijn centen voor nodig. Blue-Bike vraagt aan Vlaanderen 310.000 euro en aan de NMBS 180.000 euro, verduidelijkte Weyts. Op die manier zouden de NMBS en de Vlaamse overheid gelijke partners worden met elk een participatie van 42,5 procent.

Vlaams parlementslid Martine Fournier (CD&V) vernam echter dat de NMBS twijfelt om mee te stappen in die uitbreiding. Weyts bevestigde dat de spoorwegmaatschappij haar beslissing heeft uitgesteld. "Bij de NMBS weet men dat wij alleszins voorstander zijn. Ik denk niet dat het voor de NMBS grote bedragen zijn, indien zij maar 180.000 euro extra zou moeten bijdragen aan de kapitaalsverhoging. Ik hoop dus dat men dat alsnog doet", zei de minister.

bron: Belga