We zijn ouder dan we denken

Ongezond eten, te weinig sport en stress zorgen ervoor dat de Belg zes jaar ouder is dan de identiteitskaart aangeeft. Dat blijkt uit een studie van levensverzekeraar Delta Lloyd.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

"Forever young, may you stay forever young", zingt Bob Dylan in het gelijknamige nummer. Maar een enquête bij 1.000 landgenoten, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau 365analytics en UGent, bewijst net het tegendeel. Zo zijn we niet goed bezig op het vlak van gezondheid. Bijna de helft van de Belgische werknemers kampt met overgewicht. Maar liefst 38% heeft een inactieve levensstijl, 47% heeft last van stress en voelt zich angstig, een op drie rookt en 10% neemt dagelijks antidepressiva. Daarbovenop komt nog dat een op drie onvoldoende slaapt en dat 58% zich eerder ongelukkig voelt.

Het geheim van een lang leven is...

Voor het eerst werd ook een link gelegd tussen de biologische leeftijd en de kalenderleeftijd, en dat laat een serieuze kloof zien: we zijn 6 jaar ouder dan we denken. Tegelijk hoopt de Belg wel langer te zullen leven. Twee derde zou graag de gezegende leeftijd van 85 jaar bereiken. Opvallend genoeg beseft een minderheid dat het geheim van een lang leven een gezonde levensstijl is. Zo'n 21% schrijft dit zelfs toe aan puur geluk.

"Dat is verontrustend. We worden weliswaar ouder, maar riskeren om een langere periode met ziekte te leven", reageert professor gezondheidseconomie Lieven Annemans van de UGent. Volgens de docent moet de levensstijl van de Belg dringend veranderen. "En dat is niet alleen de taak van de overheid, het onderwijs of de directe omgeving, maar ook van de werkvloer. Bovendien hebben bedrijven zelf baat bij gezonde - en dus productievere - werknemers."

De ondervraagden zijn zelf vragende partij voor een betere combinatie van werk en gezin door vrije uren en meer autonomie, gezonde snackgroenten op de werkvloer, een fitnessabonnement en een bedrijfsfiets.