Vrouw van wereldvermaarde foto opgepakt in Pakistan

De Afghaanse vrouw uit de wereldberoemde foto 'Afghan Girl' van Steve McCurry is opgepakt in Pakistan. De vrouw was in het bezit van valse identiteitspapieren. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Sharbat Gula bij haar arrestatie AFP / FIA

Sharbat Gula, de vrouw uit de foto, is gearresteerd door de Pakistaanse autoriteiten in Peshawar. De arrestatie kadert in een actie van de Pakistaanse overheid, die hard optreedt tegen valse identiteitsbewijzen. Als Gula schuldig wordt bevonden van het vervalsen van documenten, riskeert ze een gevangenisstraf tot zeven jaar.

Sinds vorig jaar viseert Pakistan vluchtelingen die vervalste documenten gebruikt hebben om de Pakistaanse nationaliteit te verkrijgen. Het Aziatische land wil de 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen wegsturen, omdat ze een ondraaglijke last voor de economie zouden vormen.

De foto van Gula werd genomen tijdens de Russische bezetting van Afghanistan. Het 12-jarige meisje met indringende groene ogen verscheen op de cover van National Geographic en groeide uit tot een symbool van de ellende tijdens de Afghaanse oorlog. Fotograaf Steve McCurry slaagde er 17 jaar later in om de vrouw terug te vinden.