Aantal Europese toppen stijgt, financiering voor politie niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Terwijl het aantal Europese toppen gestegen is van vier in 2003 tot dertien in 2015 zijn de financiële middelen voor de Brusselse politiezones niet gevolgd. Sinds 2004 bleef de federale dotatie voor Europese toppen ongewijzigd, terwijl de gemeentelijke dotaties de voorbije vijf jaar met bijna tien procent stegen. Zo klonk het tijdens een hoorzitting over de financiering van de Brusselse politiezones in het Brussels Parlement. De commissie Binnenlandse Zaken hoorde oud-politiebaas Fernard Koekelberg over de beruchte KUL-norm en Guido Van Wymersch, korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Volgens deze laatste houdt de KUL-norm onvoldoende rekening met een aantal specificiteiten van Brussel zoals de factor toerisme en het feit dat de zone Zuid met Brussel-Zuid ook een buitengrens heeft.

En dan zijn er nog de Europese toppen, aldus Van Wymersch, die verwees naar de Europees-Canadese top die misschien later op de week georganiseerd wordt. "Indien we versterking willen, moeten we die minstens 48 uur op voorhand vragen, wat in dit geval moeilijk is", verwees hij naar de onduidelijkheid of het CETA-verdrag tegen dan wel ondertekend kan worden. "Daarom bereiden we ons voor en voorzien we de nodige manschappen, die we minstens vier uur moeten betalen, of de top plaatsvindt of niet".

Directeur-generaal van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene Ilse Geuëns schetste de problematiek aan de hand van een aantal cijfers: het aantal Europese toppen steeg van vier in 2003 naar dertien in 2015. Bovendien steeg het aantal delegaties op die toppen in de loop der jaren door de uitbreiding van de EU van 15 naar 29, die telkens begeleid dienen te worden. "Sinds 2004 werden de federale subsidies voor die toppen nooit verhoogd of geïndexeerd", merkte ze op.

bron: Belga