Drie weken zonder vlees, kaas en ei

Na ‘40 Dagen Zonder Vlees' worden we volgende maand aangemoedigd om drie weken lang plantaardig te eten. "De tijd is rijp om de Vlaming klaar te stomen voor het veganisme", vindt Eva vzw.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het is de nachtmerrie van elke Bourgondiër en doorgewinterde vleeseter: naast een sappig lap vlees, worden ook kaas, eieren, melk of honing resoluut van het menu geschrapt. "Veganisme veroorzaakt nog veel koude rillingen bij mensen. Ze denken meteen aan alle dingen die ze niet meer mogen eten", legt Nena Baeyens van Ethisch Vegetarisch Alternatief (Eva) uit aan Metro. "We willen tonen dat een plantaardig dieet net gemakkelijk én lekker is."

Stappenplan

Daarom lanceert de organisatie op 1 november - World Vegan Day nota bene - het project ‘Easy Vegan'. Ruim 21 dagen lang worden deelnemers uitgedaagd om veganistisch te eten. "Eigenlijk is het een stappenplan om mensen te helpen om plantaardig te koken. Elke dag krijgen de vegan newbies tips in hun mailbox om het eetpatroon aan te passen. De eerste vijf dagen wordt er gefocust op het schrappen van melk. Daarna is kaas aan de beurt en nog een week later word je aangespoord om tuis volledig veganistisch te koken. Uiteindelijk moet je deze regels ook buitenshuis toepassen."

Dit eetpatroon is niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor het milieu. "Veel mensen weten niet dat er ook voor melk en kaas kalfjes en geitjes worden afgeslacht. Bovendien is de ecologische voetafdruk van de zuivelindustrie even groot als die van de vleesindustrie", beweert Baeyens.

Kentering op komst

Wereldwijd is het aantal mensen dat vegan eet dan ook aan het groeien. In de Verenigde Staten deed in 2009 ongeveer 1% van de bevolking het zonder dierlijke producten. Ondertussen is dat al 5%. Ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal vegans de laatste tien jaar toegenomen. Zij zijn nu met meer dan 500.000. In België lopen we voorlopig nog wat achter op die trend. Uit een recente iVox-enquête blijkt dat minder dan 1% van onze landgenoten zich veganist noemt. Daartegenover staat wel dat het aanbod plantaardige producten in de supermarkten fors uitbreidt, net zoals het aantal restaurants waar veganistische maaltijden op de kaart staan. "De tijd is dus rijp om de Vlaming echt klaar te stomen voor het veganisme", besluit Baeyens.

Net zoals bij ‘Dagen Zonder Vlees', zetten ook enkele bekende Vlamingen de schouders onder ‘Easy Vegan'. Zo ook actrices Barbara Sarafian of Joy Anna Thielemans. "Sinds een jaar of drie ben ik aan het uitzoeken welke voeding voor mij goed is en welke niet", aldus Thielemans. "Ik ben toch een beetje bang voor de uitdaging: zijn er wel genoeg mogelijkheden op restaurant? En ga ik vis en honing niet te hard missen?"

Aanvankelijk hoopte Eva vzw zo'n 2.000 Vlamingen te bereiken, maar een kleine week voor de start van de campagne is dat aantal al bereikt. "Nu mikken we op 3.000 à 5.000 inschrijvingen. Maar we willen er een jaarlijkse traditie van maken en hopen elk jaar meer harten te winnen."

(ldc)