Zowat 5.700 vluchtelingen gered op de Middellandse Zee

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voorbije 48 uur werden op de Middellandse Zee zowat 5.700 vluchtelingen gered die vanuit Noord-Afrika de oversteek gewaagd hadden naar Europa, zo meldt de Italiaanse kustwacht. Er is sprake van veertien geborgen lichamen. In de haven van Napels kwamen reeds 463 migranten toe, meldde het Italiaanse persbureau ANSA. De komende 24 uur verwachten de autoriteiten zowat 3.300 migranten die zullen toekomen in vijf verschillende havens op Sicilië.

Gisterenavond meldde de kustwacht dat ze twintig reddingsoperaties gecoördineerd had zaterdag, waarbij 2.400 mensen gelukszoekers opgepikt werden. Daags tevoren was er sprake van 24 operaties en zowat 3.300 mensen. Dat brengt het totaal op bijna 9.500 gered door de Italiaanse kustwacht sinds vorige zondag.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat er in 2016 tot nu 145.381 migranten over de zee arriveerden in Italië, zo bleek uit vrijdag verspreidde cijfers. Enkel in Griekenland komen er meer toe. Er is sprake van zowat 341.000 personen voor heel Europa, waarvan bijna 320.000 over de zee. Op de Middellandse Zee zouden 3.654 migranten het leven gelaten hebben.

De Italiaanse premier Matteo Renzi herhaalde nogmaals zijn onvrede over het gebrek aan solidariteit in de EU bij de vluchtelingencrisis. "We kunnen zo niet verder. Er is een radicale oplossing nodig", zei hij zaterdag bij een bezoek aan Sicilië. Renzi denkt aan een bestraffing van Oost-Europese landen die vluchtelingen weigeren, door in hun EU-subsidies te snoeien.

bron: Belga