CrossCup - Olympic Essenbeek Halle (Kimeli) en AC Meetjesland (Carton) winnen Relays in Gent

door
Belga
Leestijd 3 min.

De CrossCup werd zondag op gang getrapt met de Relays aan de Gentse Blaarmeersen. De ploegen van uittredend CrossCupwinnaar Isaac Kimeli, Olympic Essenbeek Halle, en Louise Carton, AC Meetjesland, liepen net als vorig jaar vlot naar de overwinning.

Bij de vrouwen nam ACME met tweede loopster Zenobie Van Gansbeke de kop van de wedstrijd. Slotloopster Louise Carton, Belgisch kampioen en Europees kampioene bij de beloften, gaf de leiding niet meer uit handen. Atletiek Vrienden Roeselare, met Veerle Dejaeghere als slotloopster, eindigde op 20 seconden op de tweede plaats. Het brons was voor de vrouwen van Atletiek Sport Vereniging Oudenaarde.

In een reactie blikte Carton ook vooruit op het veldloopseizoen: "Ik ga me focussen op de CrossCup en het Belgisch kampioenschap, maar ik stel mijzelf deze winter geen grote doelen. Ik kan mijn Europese titel bij de beloften niet verdedigen omdat ik voor het eerst deelneem bij de senioren. Ik ga me goed voorbereiden maar ik leg mezelf niet te veel druk op. Ik wil mij vooral niet forceren en me deze winter amuseren."

Voor de 43-jarige Dejaeghere liggen de prioriteiten elders: "Ik maak van de CrossCup dit jaar geen doel. Er zijn steeds meer sterke jonge atletes en dat maakt het moeilijk voor mij, ik heb moeite om me nog te motiveren om te trainen voor deze wedstrijden. Ik wil mijn conditie onderhouden en toewerken naar een nieuwe marathon in 2017."

Bij de mannen duldde OEH geen concurrentie. De formatie bestaande uit Thomas de Bock, Simon Debognies en Isaac Kimeli liep van start tot finish aan de leiding. CABW, met Jeroen D'hoedt in zijn rangen, werd tweede op iets meer dan 20 seconden. Het podium werd vervolledigd door RCG, de ploeg van Bashir Abdi.

Kimeli piekt dit seizoen naar het Europees Kampioenschap van midden december in Chia, Italië: "De CrossCup gaat door de aanwezigheid van atleten zoals Bashir Abdi en Jeroen D'Hoedt moeilijker zijn voor mij. Mijn grote doel deze winter is op het Europees kampioenschap beter doen dan mijn 38e plaats van in 2015."

Ook D'Hoedt focust op het EK deze winter: "Ik ben heel laat aan de voorbereiding voor het winterseizoen begonnen. Mijn doel is het EK in Italië, al zal ik moeten zien in welke vorm ik ben. Ook mijn Belgsische titel zal ik in maart met trots verdedigen, het blijft en grote eer om jezelf Belgisch kampioen te mogen noemen."

Bashir Abdi kijkt al verder dan de winter: "Mijn grote doel is het WK atletiek in Londen volgende zomer. De CrossCup is geen doel op zich, het kan zijn dat ik na de manche in Brussel al afhaak. Ik wil vooral fris en met een goede basis uit de winter komen. Als de federatie een ploeg stuurt naar het EK in Italië ben ik zeker geïnteresseerd. We hebben een sterk team en kunnen in de ploegenwedstrijd voor het podium strijden."

In totaal namen 1100 ploegen van 3 lopers deel aan de Relays, een record. De eerste individuele manche van de CrossCup heeft plaats op 6 november in Mol.

.

bron: Belga