Volkswagen ontslaat bedrijfshistoricus - speelden standpunten over naziverleden Audi rol?

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volkswagen stuurt zijn bedrijfshistoricus de laan uit. Dat heeft de Duitse autobouwer vanmiddag laten weten. Duitse media stellen dat het ontslag te maken heeft met de kritiek van de onderzoeker op een recent rapport waarin de banden tussen functionarissen van Auto Union, de voorloper van Audi, en de nazitop worden geminimaliseerd. Volgens een woordvoerder van Volkswagen heeft Manfred Grieger zijn ontslag aanvaard. Hij zegt dat onenigheid over de manier waarop de bedrijfshistoricus en het autoconcern samenwerkten, aan de basis ligt van het vertrek van Grieger.

Maar de Braunschweiger Zeitung meent te weten dat een en ander te maken heeft met kritiek van de onderzoeker op een recent rapport over de activiteiten van Auto Union tijdens het nazitijdperk. Auto Union was de voorloper van Audi, dat op zijn beurt één van de sterkhouders is binnen de Volkswagengroep.

Naar verluidt is Grieger van oordeel dat de studie vooringenomen was. Het minimaliseren van de banden tussen functionarissen van Auto Union en en de top van de nazi's was hem blijkbaar een doorn in het oog. Standpunten die dan weer in het verkeerde keelgat schoten bij de VW-leiding, aldus Duitse media.

bron: Belga