Sébastien Carron wint Rallye du Valais, Pieter Tsjoen vijfde

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zwitser Sébastien Carron heeft zaterdag in een Ford Fiesta R5 de Rallye du Valais op zijn naam geschreven. Dat was de slotmanche van het Tour European Rally Kampioenschap. Met Pieter Tsjoen (Ford Fiesta R5) en Jean-Philippe Radoux (Mitsubishi Evo IX) eindigden er twee Belgen in de top tien. Carron nam van bij de start vrijdagochtend de leiding in handen. De Zwitser werd lange tijd belaagd door onder meer de Tsjech Jan Cerny (Skoda Fabia R5) en de Italiaan Fabio Andolfi (Hyundai i20 R5), maar wist zich vooral zaterdag te ontdoen van zijn dichtste belagers. Andolfi leek wel even op weg om de leiding over te nemen zaterdagochtend, maar ging dan van de baan. Jan Cerny verloor stelselmatig meer terrein en moest vrede nemen met een tweede plaats op 40 seconden van de winnaar. Jérémie Toedtli debuteerde met een Skoda Fabia R5 en eindigde knap derde op amper 2 seconden van Cerny.

De Belg Pieter Tsjoen stond vrijdagavond nog achtste, maar schoof zaterdag door naar de vijfde plaats algemeen op ruim twee minuten van de winnaar. Jean-Philippe Radoux drong zich nog net in de top tien op bijna acht minuten van Carron.

De Tour European Rally is een nieuw Europees kampioenschap dat dit jaar vier manches telde. Volgend jaar zal ook de Ypres Rally op de kalender staan van de TER.

Uitslag:

1. Sébastien Carron-Lucien Revaz (Zwi/Ford Fiesta R5) 1u56:54.0

2. Jan Cerny-Pavel Cernohorsky (Tsj/Skoda Fabia R5) op 39.9

3. Jérémie Toedtli-Alexandre Chioso (Zwi/Skoda Fabia R5) 41.1

4. Pascal Perroud-Romain Toiny-Blondeau (Zwi/Ford Fiesta R5) 1:41.1

5. Pieter Tsjoen-Eddy Chevaillier (BEL/Ford Fiesta R5) 2:10.5

10. Jean-Philippe Radoux-François Forclaz (BEL/Mitsubishi Evo IX) 7:57.9

bron: Belga