Geweld Syrië - Staakt-het-vuren in Aleppo eindigt zonder beloofde evacuaties

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er zijn geen burgers geëvacueerd tijdens het door Rusland aangekondigde staakt-het-vuren in de Syrische stad Aleppo. Dat heeft een functionaris van het Rode Kruis in de Noord-Syrische stad gezegd nadat het bestand om 18 uur Belgische tijd zaterdagavond ten einde kwam. Volgens Ingy Sedky liet de veiligheidssituatie geen evacuaties toe. Het team van het Rode Kruis kon het oosten van Aleppo, in handen van de rebellen, niet binnen omdat er mortiergeschut was en er sluipschutters actief waren.

Het Russische leger kondigde voor donderdag een wapenstilstand aan van 11 uur. Burgers, rebellenstrijders en gewonden zouden Aleppo kunnen verlaten. Er werd hen een veilige doorgang beloofd. Het bestand werd later met twee dagen verlengd. De rebellen zeiden echter dat ze de stad niet zouden verlaten.

Volgens de Syrische oppositie waren er geen garanties dat gewonde geëvacueerden niet door Syrische regeringstroepen zouden worden opgepakt en was er geen rantsoen om humanitaire hulp te bieden aan degene die achterbleven in Aleppo.

In het oosten van de stad zitten naar schatting 250.000 tot 300.000 burgers vast. De voedselvoorraden slinken snel, en in de ondergrondse ziekenhuizen die al herhaaldelijk zelf het doelwit zijn geweest van luchtaanvallen, wordt maar een zeer beperkte medische zorg meer geboden.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde na het aflopen van het staakt-het-vuren zaterdagavond trouwens hevige gevechten tussen Syrische regeringstroepen en rebellen.

bron: Belga