Geweld Irak - Rusland beschuldigt internationale coalitie van "oorlogsmisdaden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Russische leger heeft de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten er zaterdag van beschuldigd zich bij haar luchtaanvallen in Irak te bezondigen aan "oorlogsmisdaden". Een legerwoordvoerder sprak over "tientallen burgerdoden, onder wie vrouwen en kinderen" bij een raid op Dakouk, op zo'n 50 kilometer van Kirkoek. Volgens lokale bronnen tegenover het Franse persbureau AFP kwamen vrijdag vijftien vrouwen om bij een luchtaanval op een plek van de sjiitische cultus in Dakouk.

Dakouk is volgens het Russische leger geen stad waar de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aanwezig is.

Moskou stelt dat acties van de internationale coalitie in Irak vaak "tekenen" dragen "van oorlogsmisdaden" en "bijna een dagelijkse routine aan het worden zijn." "Te vaak zijn huwelijken, begrafenissen, ziekenhuizen, politiebureaus en humanitaire konvooien het doelwit van de coalitie", aldus legerwoordvoerder Igor Konasjenkov.

De Europese Unie en meer bepaald de Franse president François Hollande hebben er Rusland eerder deze week van beschuldigd "oorlogsmisdaden" te plegen bij zijn bombardementen op de Syrische stad Aleppo.

Bron: Belga