VN acht veiligheidsdiensten verantwoordelijk voor doden bij septemberprotesten in Congo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Politie, leger en republikeinse wacht in de Democratische Republiek Congo hebben tijdens de oppositiebetogingen van midden september buitensporig geweld gebruikt in Kinshasa. Dat besluiten de Verenigde Naties in een vanmiddag gepubliceerd rapport over de onlusten, waarbij 53 doden gevallen zijn. Daarnaast raakten 143 mensen gewond en werden bijna 300 mensen willekeurig opgepakt. Op 19 en 20 september kwamen oppositie en middenveld op straat om het vertrek van president Kabila te eisen. Volgens de grondwet zit zijn tweede en laatste termijn er eind dit jaar op. Intussen werd duidelijk dat de presidentsverkiezingen pas in april 2018 georganiseerd worden. Van de 43 dodelijke slachtoffers werden er zeker 38 gedood door de Congolese veiligheidsdiensten. De verantwoordelijken voor de dood van vier agenten en een vrouw zijn nog niet geïdentificeerd. Onder de gewonden was iets meer dan de helft slachtoffer van het buitensporig geweld van de veiligheidsdiensten. De VN telde verder ook meer dan 400 slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

De speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal in Congo, Maman Sikikou, heeft de autoriteiten opgeroepen snelle, nauwkeurige en onafhankelijke onderzoeken op te starten. Hij zei "diep ongerust" te zijn over de straffeloosheid in het land.

In het rapport merkt de VN wel op dat de onderzoekers geen toegang hadden tot de gegevens van de openbare ziekenhuizen en de gevangenissen, waar veel van de gearresteerden en slachtoffers naartoe gebracht werden.

Vandaag nog werden twaalf leden van de jongerenbeweging Lutte pour le changement (Lucha) opgepakt in Kinshasa toen ze een memorandum wilden overhandigen aan de zetel van de Afrikaanse Unie (AU). De activisten werden door een twintigtal agenten meegenomen. Op hun affiches was onder meer te lezen dat ze op 19 december een machtswissel willen en dat ze het akkoord tussen het regime en een klein deel van de oppositie betwisten. Dat akkoord houdt onder meer in dat pas over anderhalf jaar verkiezingen georganiseerd worden. Met het memorandum beschuldigden de jongeren de AU ervan medeplichtig te zijn aan de grondwettelijke staatsgreep in Congo. De onder AU-auspiciën gevoerde dialoog waaruit het akkoord voortvloeide, heeft volgens Lucha de Congolese impasse alleen maar verergerd.

bron: Belga