Tevredenheid over federale regering stijgt, over Vlaamse daalt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De tevredenheid van de burgers over het beleid van de federale regering stijgt elk jaar sinds 2012. Die over de Vlaamse regering lag initieel hoger, maar daalde in dezelfde periode. Dat blijkt uit de Vlaamse Regionale Indicatoren (VRIND), het jaarlijkse cijferboek van de Studiedienst van de Vlaamse regering. Vorig jaar was een ruime meerderheid van de bevolking tevreden over het beleid van de burgemeester en zijn schepencollege. De gemiddelde tevredenheid lag het hoogst in plattelandsgemeenten (67 procent) en het laagst in de centrumsteden (46 procent). In de grootsteden was één op vijf ontevreden.

Over het beleid van de federale regering zijn heel wat minder mensen tevreden, maar hun aantal steeg de jongste jaren wel met zowat tien procentpunten, tot bijna een derde van de bevolking in 2015. Het grootste deel staat neutraal ten opzichte van de federale regering.

De tevredenheid over de Vlaamse regering maakte een omgekeerde beweging. Een derde van de bevolking was in 2015 blij met het gevoerde beleid, waar dat in 2008 nog de helft was.

De sociaal-culturele survey van de Vlaamse overheid peilde ook naar het vertrouwen in een aantal instellingen. Daaruit blijkt dat de Vlaming het grootste vertrouwen heeft in het onderwijs, de gemeentelijke administratie en de politie. Het minste vertrouwen is er in de Waalse politieke partijen, de Kerk en de Vlaamse politieke partijen.

bron: Belga