Roemenië heeft geen bezwaar meer bij CETA

door
Belga
Leestijd 1 min.

Roemenië heeft "geen enkel bezwaar meer" tegen de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Dat heeft president Klaus Iohannis vrijdag aangekondigd. Roemenië heeft een akkoord op zak over de gefaseerde opheffing van de Canadese visumplicht voor zijn onderdanen. Net als Bulgarije plaatste Roemenië voorbehoud bij de ondertekening van CETA. Beide landen wilden in ruil voor hun toestemming een garantie van Ottawa dat de visumplicht voor hun onderdanen afgeschaft zou worden. Ze zijn immers de enige EU-burgers die nog een visum nodig hebben voor een reis naar Canada.

"Vanaf 1 mei 2017 zal Canada afzien van de visumplicht voor Roemenen die eerder al een visum hebben gekregen en vanaf december 2017 wordt de visumplicht voor iedereen afgeschaft", zo verzekerde Iohannis. Als pasmunt kan Canada gedurende drie jaar opnieuw een visumregime instellen indien het aantal illegale immigranten "een aanzienlijke drempel" bereikt.

Bulgarije van zijn kant heeft laten verstaan dat het een schriftelijk engagement van Canada wil. De ondertekening van CETA, voorzien op 27 oktober tijdens een Europees-Canadese top in Brussel, hangt eerst en vooral af van Wallonië, dat nog steeds inhoudelijke problemen met het verdrag naar voren schuift en weigert om de federale regering de bevoegdheid te verlenen om het licht op groen te zetten.

bron: Belga