Proefproject "Activ84worK" om chronisch zieken aan het werk te houden afgerond

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het pilootproject Activ84worK, een initiatief van onder meer SD Worx, UZ Leuven en Proximus om chronisch zieken te helpen professioneel actief te blijven, is succesvol afgerond. Dat melden de initiatiefnemers gisteren in een persbericht. Bedoeling van het project was om de veertien deelnemende patiënten gedurende zes maanden de kans te geven flexibeler te werken, onder meer via telewerken. De initiatiefnemers zijn tevreden met de resultaten en hopen het project in de toekomst te kunnen uitbreiden. Het proefproject startte in juni van vorig jaar en richtte zich specifiek op personen die lijden aan de ziekte van Crohn of aan colitis ulcerosa. Beide zijn chronische darmziektes, en treffen vooral de actieve bevolking tussen 15 en 40 jaar.

In totaal begeleidde Activ84worK veertien patiënten. Zij konden gedurende zes maanden werken in een flexibeler regime, onder meer via telewerken.

De initiatiefnemers spreken van een succes voor de betrokkenen. "Activ84worK bleek een win-win voor alle betrokken partijen", klinkt het. "Het project laat zien dat op afstand werken echt oplossingen biedt en veel voordelen heeft voor zowel de patiënt als de werkgever. Bovendien formuleert het een concreet antwoord op een politiek heet hangijzer in België: de evolutie naar een duurzame gezondheidszorg en het principe van 'werkbaar werk'."

De deelnemende partners hopen nu naar eigen zeggen het project in de toekomst te kunnen uitbreiden naar andere ziektes en meer patiënten, maar "wachten daarvoor op politieke reactie", klinkt het.

bron: Belga