Premier Michel beklemtoont hoogdringendheid CETA

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische premier Charles Michel heeft vrijdag na afloop van de Europese top gehamerd op het belang van een spoedig akkoord over de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. "Er is grote ongerustheid onder de Europese leiders over de capaciteit van Europa om akkoorden te sluiten." Vrijdag viel het doek over de Europese top zonder een akkoord over de ondertekening van CETA. Ondanks intense onderhandelingen met de Commissie, Canada en de federale regering kan het Waalse Gewest nog steeds niet instemmen met CETA. Het akkoord zou nochtans ondertekend moeten worden op een top op 27 oktober.

Kan die top met de Canadese premier Justin Trudeau nog doorgaan? "Dat wordt één van de centrale kwesties voor de komende uren", zo reageerde Michel. Hij stelde evenwel dat de top van de staatshoofden en regeringsleiders geen ultimatum inhield. Wel hamerde de eerste minister op de 'sense of urgency'. "Het gaat hier over de reputatie van Europa."

Volgens Michel toonden zijn Europese ambtgenoten "grote ongerustheid over de capaciteit van Europa om akkoorden te sluiten". Europees president Donald Tusk wees expliciet met de vinger naar de verantwoordelijkheid van de interne Belgische politiek. "Dit is zeker een moeilijk moment voor België. Ik betreur de situatie (...), maar er is een grondwet en een democratie. Ik heb respect voor de keuze van de parlementen."

bron: Belga