Di Rupo zegt dat "einde onderhandelingen te betreuren" zou zijn

door
Belga
Leestijd 1 min.

PS-voorzitter Elio Di Rupo betreurt dat de onderhandelingen die de Waalse en Canadese regering voerden over het CETA, niet tot een akkoord hebben geleid. "Terwijl de Waalse regering er alles aan gedaan heeft om tot een akkoord te komen en dat er de jongste uren belangrijke vooruitgang leek te zijn gemaakt, betreur ik dat de onderhandelingen niet tot resultaat hebben geleid." "We hebben sinds de start juridisch bindende garanties gevraagd voor strenge sociale en milieunormen. Voor het behoud van de openbare diensten en om te voorkomen dat Amerikaanse multinationals van het verdrag zouden kunnen profiteren. En om te vermijden dat er arbitragerechtbanken zouden komen ten koste van de rechtspraak van de staten. Wij blijven trouw aan onze waarden: het belang van de burgers primeert op dat van de multinationals", zegt Di Rupo.

De PS-voorzitter stelt naar eigen zeggen vast dat de gevraagde garanties niet binnen de vooropgestelde termijnen gegeven konden worden. "De EU-Canadatop van 27 oktober moet uitgesteld worden, zodat de partijen sereen kunnen werken en ze elk op hun eigen experten een beroep kunnen doen."

"Ik hoop dat de komende weken gebruikt zullen worden om tot een akkoord te komen dat tegemoetkomt aan de zorgen die de partijen in het Waals Parlement kenbaar hebben gemaakt."

bron: Belga