Wekelijks eenmaal winkelen: zo is het kinderspel

Niets zo vervelend als na een drukke werkdag de koelkast optrekken en zien dat je niets in huis hebt om een maaltijd te bereiden. Een stressy trip naar de supermarkt of een afhaalmaaltijd dringt zich dan aan, maar de eerste optie is allesbehalve leuk en de tweede vaak niet echt gezond. Idealiter ga je één keer per week naar de supermarkt en heb je zo voldoende verse voeding voor de rest van de week. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Onderstaande tips helpen je alvast op weg.
door
Kevin
Leestijd 3 min.

Op grootmoeders wijze

De kans is groot dat je grootouders zijn opgegroeid zonder hoogtechnologische ijskast of lokale supermarkt met schijnbaar onuitputtelijk voorraden. Dat houdt in dat ze natuurlijk ook het belang van een goede voedselopslag kennen. Ze legden voorraden aan op koele, droge plaatsen van voedingswaren die niet snel vergaan, zoals aardappels, wortels, kool ... Etenswaren met een kortere houdbaarheidsdatum werden ingemaakt in bokalen of meteen geconsumeerd. Van voedselverspilling was in ieder geval weinig sprake.

Natuurlijk kan je een voorbeeld nemen aan je grootouders, maar dankzij de ontwikkeling van koelkasten kan het vandaag ook een pak eenvoudiger. Neem bijvoorbeeld de VitaFresh-systemen van Bosch. Dankzij lades met een aangepaste temperatuur en vochtigheidsgraad is het met deze ijskasten mogelijk om groenten, fruit, vlees en vis tot drie keer langer te bewaren. Maar hoe ga je dan te werk voor die wekelijkse shoppingtrip?

Planning

Een goed begin is het halve werk. Beslis in het weekend welke maaltijden je de komende week wilt bereiden en kijk welke ingrediënten je nodig hebt. Probeer ook te schatten wat jullie zullen eten bij het ontbijt en de lunch en voeg dat toe aan je boodschappenlijstje. Eenmaal terug van de winkel loont het om je te informeren waar en hoe je alles moet bewaren. Dat kan je vinden op de verpakking. In het algemeen bewaren groenten en fruit die veel vocht bevatten best in een koude, vochtige omgeving, zodat ze hun textuur en voedingswaarden optimaal behouden. Vlees en vis leg je dan weer best in een koele, droge plek.

Deze planning neemt misschien een hap uit je vrije tijd, maar je zal zien dat het ten goede komt van je gemoedsrust wanneer je 's avonds thuiskomt. Bovendien is het zo een pak eenvoudiger om gezond te eten. Meer inspiratie kan je vinden op de site van Bosch. Stuit je soms nog op problemen? Dan komen deze vuistregels ongetwijfeld nog van pas.

  • Brood bewaren is een fluitje van een cent in de diepvriezer. Haal voldoende sneetjes uit de vriezer 's avonds en je kan 's ochtends probleemloos een boterham eten. Zo kan je brood voor een hele week kopen.
  • Wortelgewassen zoals wortels, bieten, witlof of de vergeten rammenas blijven een lange tijd goed en kan je dus laat inplannen in je schema.
  • Heb je een drukke dag voor de boeg? Een stoofpotje geeft je tijd om andere dingen te doen en smaakt de volgende dag nog beter.
  • Op zoek naar gezonde snacks? Noten en zaden zijn een gezonde bron van energie. Bovendien kan je ze langdurig bewaren in een bokaal.
  • Geen inspiratie? Hang een kalender met seizoensgroenten en –fruit op. Dat is niet enkel goed voor de portemonnee, maar ook positief voor het milieu.