Staakt-het-vuren van start gegaan in Jemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Jemen is om 23.59 uur (22.59 uur Belgische tijd) een staakt-het-vuren van 72 uur van start gegaan. De wapenstilstand, die maandag werd aangekondigd door VN-gezant voor Jemen Ismail Ould Sheikh Ahmed en die verlengd kan worden, is de zesde poging om de vijandelijkheden tussen de sjiitische Houthi-rebellen en de pro-regeringstroepen te stoppen sinds het begin van de operatie van de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in maart 2015. De Arabische coalitie en de rebellen lieten kort voor het begin van het staakt-het-vuren weten dat ze de wapenstilstand zullen respecteren.

Het geweld ging woensdag wel nog onverminderd voort. Zo hebben vliegtuigen van de Arabische coalitie in de hoofdstad Sanaa nog over doelwitten van de rebellen gevlogen, melden getuigen. In het oosten van de hoofdstad waren bovendien explosies te horen in de buurt van een militair kamp, en waren grote rookpluimen te zien.

Vooral in het noorden van het land, in de buurt van de grens met Saoedi-Arabië, kwamen bij gevechten en bombardementen tientallen mensen om het leven, aldus de regeringstroepen. In de zuidelijke stad Tais kwam een burger om toen de Houthi's en hun bondgenoten een woongebied beschoten. Drie mensen raakten gewond.

Saoedi-Arabie en acht andere Arabische landen voeren sinds 26 maart 2015 in Jemen luchtaanvallen uit op sjiitische Houthi-milities, die de soennitische president Abed Rabbo Mansur Hadi hadden verjaagd en grote delen van het land in handen hadden gekregen. De oorlog in het straatarme Jemen heeft sinds maart 2015 al aan bijna 6.900 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN.

Bron: Belga