Race Witte Huis - "Mijn vader zal de verkiezingsuitslag respecteren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donald Trump zal, ondanks zijn herhaaldelijke klachten over fraude in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het resultaat respecteren. Dat zei zijn dochter Ivanka woensdag in een interview. "Kijk, mijn vader doet mee om te winnen", zei Trumps oudste dochter. "Ik ga hier niet praten over andere uitkomsten, en natuurlijk denk ik dat mijn vader altijd het juiste zal doen. Zo is hij nu eenmaal. Maar om op je vraag te antwoorden: ik geloof dat hij het resultaat zal aanvaarden." Over de recente strapatsen van vader Donald hield Ivanka zich veeleer op de vlakte tijdens het interview, tijdens de Fortune Most Powerful Women-conferentie. Het was Ivanka's eerste interview sinds een opname uit 2005 uitlekte waarin haar vader onder meer zei dat hij vrouwen tussen de benen grijpt als hij ze wil versieren. Ze noemde de uitspraken "schokkend", maar voegde eraan toe dat haar vader zich verontschuldigd heeft. "Het is taalgebruik dat niet overeenkomt met gelijk welk gesprek dat ik met hem had", aldus nog Ivanka, die vervolgens het zakelijk succes van Trump loofde.

Ze sprak met haar vader over zijn uitspraken uit 2005, maar ging niet dieper in op wat ze toen zei. "We spreken daarover, we hebben een heel open dialoog", zei ze. "Een van de dingen waarvoor ik hem respecteer is zijn bereidheid om te luisteren."

In het interview probeerde Ivanka zich ook te distantiëren van de kern van Trumps campagneteam. In portretten wordt ze weleens beschreven als een "plaatsvervanger" van haar vader, maar daar zei ze aanstoot aan te nemen. "Ik ben geen plaatsvervanger, ik ben een dochter en niet het meesterbrein achter de campagne."

Net als haar vader haalde ze ook uit naar de media. "Het vooroordeel is zeer, zeer reeël, en ik denk niet dat ik dat zelfs een jaar geleden gezegd zou hebben. Het is heel moeilijk om van de media een accuraat portret te krijgen van hoe hij is."

Buzzfeed-CEO Jonah Peretti meldde intussen op Twitter dat hij "verrast is dat Ivanka geschokt zou zijn door obsceen taalgebruik. Ik ontmoette haar eens en toen zei ze langs haar neus weg 'Ik zag nog nooit een mulattenpenis, maar ik zou er graag eens een zien'."

Bron: Belga