Geweld Syrië - Wapenstilstand in Syrië zal drie dagen duren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het humanitaire staakt-het-vuren in Aleppo zal drie dagen duren. Dat meldt het officiële persagentschap SANA op gezag van het Syrische leger, nadat Rusland had aangekondigd dat de "humanitaire pauze" verlengd werd van acht tot elf uren. "De algemene leiding van het leger heeft aangegeven dat de pauze in de oostelijke buurten van de stad Aleppo zal duren van 08.00 tot 16.00 uur op 20, 21 en 22 oktober", aldus SANA. "De leiding van het leger en de gewapende troepen roepen alle gewapende mannen in de wijken in het oosten van de stad op om de wapens neer te leggen."

Het Russische leger kondigde eerder al aan dat de "humanitaire pauze" donderdag om 08.00 uur plaatselijke tijd zou starten en elf uren zal duren. De pauze moet de mogelijkheid geven aan burgers en strijders om de door de rebellen gecontroleerde wijken te verlaten. Speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zei op de Zwitserse televisiezender RTS dat de pauze maar voldoende zou zijn om 200 gewonden te evacueren.

Moskou had in de aanloop naar de wapenstilstand dinsdag een stop aangekondigd aan zijn luchtaanvallen en die van het Syrische leger.

De Syrische president Bashar al-Assad verklaarde woensdag dat de geplande pauze van de vijandelijkheden op donderdag enkel maar een eerste stap is om de burgers te laten vertrekken. Hij benadrukt ook dat hij nieuwe aanvallen plant op de stad om de vijanden, zowel terreurgroep Islamitische Staat als de gewapende oppositie, daar uit te roeien. "Het is een eerste stap, maar het is niet genoeg", zei hij.

De meeste burgers wilden Aleppo ontvluchten, maar werden tegengehouden door de terroristen, aldus Assad. "We moeten de terroristen aanvallen, dat spreekt voor zich. Woensdag sprak Assad nog met de Russische president Vladimir Poetin over situatie in Aleppo, aldus persagentschap Interfax.

Het Syrische leger heeft op 22 september, met de steun van Rusland, een groot offensief gestart om IS te verjagen uit het oosten van Aleppo.

Bron: Belga