Vandeput ontkent dat Belgische F16's burgerdoden maakten in Syrië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent formeel de insinuaties van Rusland als zouden Belgische F16's verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval op een dorp in het noorden van Syrië, waarbij minstens zes burgerdoden vielen. "We spreken normaal niet over waar we actief zijn, maar voor de betreffende dagen vlogen we niet over de betrokken regio (Aleppo, red.)", zei de minister op Radio 1. Bij de luchtaanval op Hassadjek, in de provincie Aleppo, kwamen gisteren minstens zes burgers om het leven. Er vielen ook zeker vier gewonden. Verschillende Russische media citeren het Russische ministerie van Defensie dat zegt dat er twee Belgische toestellen werden gedetecteerd in het gebied. De Russen benadrukken dat zijzelf en het Syrische leger geen bombardementen hebben uitgevoerd. Ze eisen uitleg van Washington - de Belgische F16's opereren immers voor de internationale coalitie.

Maar Vandeput ontkent de aantijgingen. Volgens hem waren de Belgen dinsdag niet actief in de regio. Hij wijst ook nog op de andere 'checks and balances' die onze soldaten hanteren. "Collateral damage moet steeds worden vermeden. Er mag ook geen enkele twijfel bestaan over het doelwit, dat 100 procent gelinkt moet zijn aan IS. Elke missie wordt beoordeeld in het hoofdkwartier én daarnaast kan ook de piloot nog zelf beslissen", verklaarde hij op Radio 1.

Volgens Vandeput passen de beschuldigingen van de Russen in hun tactiek om verdeeldheid te proberen zaaien binnen de coalitie. De minister verwacht niet dat de beschuldigingen een diplomatiek staartje zullen krijgen.

bron: Belga