Utopia in Leuven "inspirerend voor andere projecten"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De grote tentoonstellingen rond het boek "Utopia" van Thomas More die het Leuvense stadsbestuur en de KU Leuven organiseren, zijn heel inspirerend voor de andere grote projecten die Vlaanderen de komende jaren op het getouw wil zetten rond de Vlaamse 16de eeuwse Meesters Rubens, Breugel en Van Eyck. Dat heeft Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA) gezegd op de persvoorstellingen van de Leuvense "Utopia"-projecten. Voor het stadsbrede project dat Leuven rond "Utopia" heeft georganiseerd, heeft de Vlaamse overheid een subsidie van 770.000 euro veil. "Onze ambitie voor 'Utopia' is een bezoekersaantal van 130.000 personen, van wie een kwart uit het buitenland", zegt Weyts. Het project omvat in totaal 78 activiteiten. Via onder meer YOUtopia laat Leuven inwoners dromen over een betere samenleving.

Weyts kondigde voorts aan dat er in 2018 in het Antwerpse, in het kader van de heropening van het KMSK, een groot project wordt opgestart rond Rubens. In 2019 wordt in Brussel en het Pajottenland Breugel herdacht naar aanleiding van diens 450ste verjaardag en in 2020 is er in het Gentse aandacht voor Jan Van Eyck in het kader van "de blijde herintrede van het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal".

"We willen hierbij niet alleen focussen op de bijdrage van deze Vlaamse Meesters aan de Europese kunst en cultuur, maar ook op het Vlaamse vakmanschap doorheen de eeuwen op tal van andere gebieden zoals de keuken en mode", aldus Weyts.

bron: Belga