"Idee dat Brussel immuun zou zijn voor aanslagen heeft me altijd verbaasd"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik heb me altijd verbaasd over het idee dat Brussel immuun zou zijn voor terrorisme", zo heeft Alain Winants, de voormalige administrateur-generaal van de Staatsveiligheid woensdag verklaard voor de onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen van 22 maart. "Brussel was als Europese hoofdstad een doelwit bij uitstek. Ik ben eerder verwonderd dat het zo lang geduurd heeft." "We zullen moeten leren leven met het idee dat er nog aanslagen mogelijk zijn. Ik denk zelfs dat er nog zullen komen", aldus nog Winants. "De vrees is dat, hoe meer terrein IS op het thuisfront verliest, hoe meer ze geneigd zullen zijn aanslagen in Europa te plegen." Winants ontkende wel dat hij als hoofd van de Staatsveiligheid het risico van het jihadistisch geïnspireerd terrorisme had onderschat. "Voor de inlichtingendienst is terrorisme al sinds de aanslagen van 11 september (in 2001) een van de belangrijkste prioriteiten geweest", beklemtoonde hij.

"De Staatsveiligheid was ook bij de eersten om de aandacht op Sharia4Belgium te vestigen", klonk het nog. "Ik herinner me dat ik hier in de Kamer eerder al een uiteenzetting over Sharia4Belgium heb gehouden, maar daar is verder niets mee gedaan. De algemene reactie was dat we ons niet druk moesten maken om die 'clowns met baarden en lange witte kleren'. Maar als er nu aanhoudingen gebeuren in een terrorismedossier, wordt er toch altijd een link gemaakt met Sharia4Belgium."

Omdat Winants sinds 2014 niet langer aan het hoofd staat van de Staatsveiligheid, werd er niet ten gronde ingegaan op de aanslagen van 22 maart. Winants kwam tijdens de hoorzitting wel terug op het tekort aan middelen bij de Staatsveiligheid. Net als zijn opvolger Jaak Raes pleit hij voor een verdubbeling van het personeel. Hij beklemtoonde voor de commissieleden ook dat hij als administrateur-generaal meermaals op meer personeel en middelen heeft aangedrongen. "Maar pas na Verviers en Parijs is beslist het budget te verhogen."

bron: Belga