Helft jongeren vindt dat dienstplicht opnieuw ingevoerd moet worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan de helft van de Vlaamse jongeren gaat akkoord met de stelling dat de dienstplicht opnieuw moet worden ingevoerd, met de mogelijkheid om iets buiten het leger te doen. Dat blijkt uit de resultaten van de "Generation What? "-enquête die woensdag voorgesteld is. De jongeren zien bijvoorbeeld mogelijkheden om bij humanitaire organisaties of in ziekenhuizen te gaan werken als onderdeel van de dienstplicht. Bijna een kwart van alle Generation What? -jongeren ziet zelfs verplichte nationale legerdienst voor mannen en vrouwen zitten.

Het geluk van de Generation What? -jongeren lijkt niet af te hangen van het al dan niet wonen in België en een overgrote meerderheid staat open voor een buitenlands avontuur. "In dat licht is het opmerkelijk dat toch 1 op de 3 bereid is te vechten voor zijn of haar land in oorlogstijd", luidt het.

Als het op vertrouwen in de instellingen aankomt, blijkt dat de meerderheid van de Generation What? -jongeren vindt dat sommige politici corrupt zijn en net geen 13% denkt dat ze allemaal corrupt zijn. Toch zijn jongeren niet tegen politiek. Zo zou 7 op de 10 niet gelukkig kunnen zijn zonder stemrecht.

Opvallend: religieuze instellingen wekken het minste vertrouwen, gevolgd door de politiek, de vakbonden en de media. Het meeste vertrouwen hebben de jongeren in de school, de politie, humanitaire organisaties en het leger. Het gerecht ligt in het midden. De overgrote meerderheid vindt dat geld en banken de wereld regeren, maar is niet akkoord dat politici geen macht meer zouden hebben.

bron: Belga