"Buchmesse is poort op de wereld"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het Vlaamse boekenvak kan het belang van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse moeilijk overschat worden. Dat zeggen Koen Van Bockstal en Jos Geysels, directeur en voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). "Dit is de grootste boekenetalage ter wereld", aldus Van Bockstal. "De Buchmesse is een poort op de wereld", zegt ook Geysels aan Belga. Vanuit het VFL hoopt men ook een verlengstuk te breien aan de samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. "Ik droom van een structurele samenwerking", aldus Geysels. De Frankfurter Buchmesse is in weinig opzichten te vergelijken met de Antwerpse boekenbeurs. De Buchmesse is in de eerste plaats een beurs voor professionelen van over de hele wereld. Ook de schaal is volledig anders. Zo zegt ook Jos Geysels: "Dit is niet de Antwerpse boekenbeurs maal 5 maar maal 50. Iedereen is hier, van Peru tot China en van IJsland tot Zuid-Afrika. Ook de mediabelangstelling is onvergelijkbaar. De Buchmesse is echt een poort op de wereld". Ook volgens Van Bockstal kan het belang van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap moeilijk overschat worden. "Dit is de grootste boekenetalage ter wereld".

Vlaanderen en Nederland zitten nu al aan meer dan 450 'Neuerscheinungen', vertalingen in het Duits van boeken uit en over het gastland, Nooit eerder wist een gastland zoveel vertalingen in de wacht te slepen. Bij het VFL zijn ze tevreden met dat succes. Bedoeling is dat succes een verlengstuk te geven. Zo staat de agenda van de medewerkers van het VFL volgeboekt met afspraken met niet alleen Duitse, maar ook tal van uitgeverijen uit andere landen.

Verschillende Vlaamse auteurs, zoals David Van Reybrouck, Peter Terrin en Dimitri Verhulst hebben in Duitsland al wat voet aan de grond. "Gemiddeld ligt de oplage in Duitsland op zo'n 3.000 exemplaren. Ter vergelijking, in Vlaanderen ligt het gemiddelde op 1.000 exemplaren", klinkt het. "Maar van een boek zoals dat van Fikry El Azzouzi (Drarrie in de nacht) zijn hier op twee maanden tijd 20.000 exemplaren verkocht. Dat is veel meer dan in Vlaanderen en Nederland", aldus Van Bockstal.

Vanuit het Vlaams Fonds voor de Letteren hoopt men op een verdere samenwerking met het Nederlandse Letterenfonds. Zo zouden Vlaanderen en Nederland zich ook op andere buitenlandse beurzen als één geheel kunnen presenteren. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz is alvast niet tegen zo'n verdere samenwerking. Hij voorziet ook een 'uitloopbudget' van 150.000 euro voor de verdere opvolging van het gastlandschap. "Laat ons hopen dat het niet alleen een uitloopbudget is, maar dat het meteen de inloop kan zijn voor een verdere structurele samenwerking", aldus Geysels.

bron: Belga