Akkoord over strategisch plan voor vredesakkoord in Oost-Oekraïne

door
Belga
Leestijd 2 min.

De partijen die deelnamen aan een crisistop in de Duitse hoofdstad Berlijn hebben een akkoord bereikt over een strategisch plan voor een vredesakkoord in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gemeld, aldus het Russische persagentschap TASS woensdag. Er is ook een akkoord over het stationeren van een gewapende politie-eenheid in de regio van het Donaubekken. De weg naar de vrede moet gebaseerd zijn op de akkoorden van Minsk en uitgewerkt worden met de hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), aldus Porosjenko. De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland zullen de "road map" tegen het einde van november finaliseren.

Tijdens het gesprek kwam vooral de veiligheid aan bod en de vraag om een een gewapende OVSE-missie te ontplooien. Daarnaast is afgesproken om de gedemilitariseerde zones in Oost-Oekraïne uit te breiden en een grotere afstand in te stellen tussen de strijdende partijen. "Wij willen dat alle buitenlandse gewapende groepen zich terugtrekken voor het begin van de verkiezingen" in de gebieden van de separatisten. Daarnaast moet er een uitwisseling van gevangenen komen, aldus Porosjenko, die stelde dat Duitsland en Frankrijk zijn standpunt hebben ondersteund.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een ontmoeting gehad met Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande over de Syrische burgeroorlog en om de inspanningen om een einde te maken aan het conflict tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regeringstroepen in het oosten van Oekraïne, opnieuw leven in te blazen. Daarbij kwamen sinds begin 2014 9.500 mensen om het leven. Het was de eerste keer in vier jaar tijd dat Merkel de Russische president Poetin in Berlijn ontving.

bron: Belga