Voorstelling Tour 2017 - "Een Tour voor aanvallers"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens Tourbaas Christian Prudhomme is de 104e editie van de Ronde van Frankrijk er één voor aanvallers, renners die koers durven maken. "De Tour wil verrassen, wil spektakel. Met dit parcours krijgen de renners daartoe heel wat kansen", zei hij dinsdag bij de presentatie in Parijs. Terwijl de Tour van 2016 nog 28 grote cols (buiten categorie, eerste of tweede categorie) telde, zijn dat er in 2017 slechts 23. In totaal staan er minder bergritten geprogrammeerd in vergelijking met andere jaren, vijf klinkt het bij de ASO zelf, maar enkele van hun zogenaamde vijf geaccidenteerde etappes kunnen net zo goed de stempel van bergrit krijgen. Terwijl de Vuelta en Giro graag uitpakken met een finish bergop, doet de Tour het met slechts drie zulke aankomsten (La Planche des Belles Filles, Peyragudes en Izoard). "Minder cols, maar de beklimmingen die de renners krijgen voorgeschoteld zijn steiler, moeilijker en zullen veel eisen van de renners", deed Prudhomme uit de doeken. "Minder aankomsten bergop ook, dat klopt. Wij spiegelen ons niet aan de Vuelta of Giro, de Tour is de belangrijkste koers van de wereld. Wij varen onze eigen koers."

Een aankomst bergop biedt bovendien niet altijd spektakel, het format ligt vooraf dan immers al vast bij de renners en dat wil de Tourbaas niet. Prudhomme wil geen voorspelbare Tour, sinds een aantal jaren zorgt hij er dus telkens voor dat het peloton voor verrassingen komt te staan. "We doen niet altijd wat het meest logisch zou zijn", stelt hij. "De Tour moet verrassen en met dit parcours bieden we alvast kansen aan renners die durven aanvallen, durven koersen, op plaatsen waar dat niet altijd voor de hand ligt. Zoals Froome dit jaar deed in de afdaling naar Bagnères-de-Luchon."

Precies daarom eindigt de etappe met aankomst in Luik niet op een bekende helling uit bijvoorbeeld Luik-Bastenaken-Luik. "We doen niet wat jullie verwachten", antwoordde hij. "Logisch zou zijn dat we daar een typische finish inlassen, maar dan zou ons misschien een gebrek aan verbeelding verweten worden. Dus kiezen we voor een vlakke etappe. Mede ook omdat de Tour start in Duitsland, je moet een beetje hulde brengen aan de renners die er het mooie weer maken. Tony Martin kan winnen in de tijdrit, Kittel of Greipel in de rit naar Luik die voor driekwart nog over Duitse wegen gaat. Al kan het net zo goed zijn dat Dumoulin de tijdrit wint en Bouhanni triomfeert in Luik. Niets moet, alles kan."

De Tour van 2016 leek op maat gesneden van Quintana, maar het was Froome die won. "Een parcours wordt nooit gemaakt voor of tegen een bepaalde renner", aldus Prudhomme. "Dit is een Tour voor een complete renner, iemand die durft. Overal kan 'het spel' gespeeld worden. Je moet voortdurend op je hoede zijn. Er volgen nooit meer dan twee ritten van hetzelfde type na elkaar."

bron: Belga