Reynders: "27,5 lidstaten gaan akkoord om CETA-verdrag te ondertekenen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

België is de enige lidstaat van de Europese Unie die nog geen groen licht kan geven voor de ondertekening van het Europees-Canadese handelsverdrag CETA. "Ik kan vandaag zeggen dat 27, of zelfs 27,5 lidstaten, akkoord gaan", zo verwees minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na afloop van een beraad met zijn Europese collega's naar het aanhoudende verzet van de deelstaten in Franstalig België. België moet op de Europese top van donderdag en vrijdag kleur bekennen. De Europese ministers bevoegd voor Handel bogen zich in Luxemburg over de laatste obstakels voor de ondertekening van CETA op 27 oktober. Ook lidstaten als Duitsland, Oostenrijk en Polen tekenden nog voorbehoud aan, maar die reserves werden in de loop van de dag allemaal weggewerkt via een reeks verklaringen. "Ik heb nog situaties gekend waarin 14 of later 27 lidstaten tegenover één lidstaat stonden, maar ik was nog nooit die ene lidstaat", aldus Reynders.

Reynders gaat de komende dagen proberen om de Waalse regering en de Franse gemeenschapsregering over de brug te halen. Volgens de vicepremier bedongen de Europese ministers vandaag nog verscheidene garanties die tegemoet komen aan de besognes van PS en cdH. Hij citeerde met name de verklaring dat ook de voorlopige inwerkingtreding van het Europese luik van het verdrag wordt stopgezet indien een regionaal parlement uiteindelijk het verdrag niet zou ratificeren.

De Europese top van donderdag en vrijdag stipt Reynders als ultieme deadline aan. De Canadese premier Justin Trudeau moet immers van zijn Europese ambtgenoten kunnen vernemen of hij volgende week naar Brussel kan afreizen voor de ondertekeningsplechtigheid.

bron: Belga