Michel: "Positie van België in Europa kan verzwakt worden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Als België zich niet achter het Europees-Canadees handelsverdrag CETA schaart, dreigt de positie van ons land in Europa verzwakt te worden. Dat heeft premier Charles Michel gezegd tijdens Het Journaal op één. België is de enige EU-lidstaat die het CETA-verdrag niet kan onderschrijven, bleek dinsdag op een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Handel in Luxemburg. Het is Franstalig België dat op de rem staat, waardoor minister Didier Reynders op de vergadering geïsoleerd stond. België krijgt tot de Europese top van donderdag en vrijdag de tijd om CETA alsnog goed te keuren.

Of het zal lukken om het verdrag erdoor te krijgen? "We zullen zien, ik ben niet in de plaats van (Waals minister-president) Paul Magnette", zei Michel. De premier spreekt van een "zware verantwoordelijkheid".

"In andere debatten op Europees niveau, bijvoorbeeld inzake sociale dumping, zou onze positie verzwakt kunnen worden als we niet in staat zijn een positieve rol te spelen op Europees niveau", aldus de premier. "Ik ben mij bewust van de ernst van de situatie, ik doe alles met de minister van Buitenlandse Zaken (Reynders) om een oplossing te vinden."

Voor Michel is het vinden van die oplossing een prioriteit.

bron: Belga