Merkel ontvangt Poetin voor top over Oekraïne in Berlijn

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voor het eerst sinds het begin van crisis in Oekraïne ontvangt de Duitse kanselier Angela Merkel Vladimir Poetin in Berlijn. De Russische president zakt morgen naar de Duitse hoofdstad af samen met de presidenten van Oekraïne en Frankrijk voor een topontmoeting gewijd aan het vredesproces in het oosten van Oekraïne. Dat heeft Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering, vandaag bekendgemaakt. Merkel, Poetin, Hollande en Porosjenko zullen onder meer de akkoorden van Minsk onder de loep nemen. Die beoogden de crisis in Oekraïne op te lossen. De laatste ontmoeting in het zogenaamde "Normandië-formaat", naar de gesprekken die in juni 2014 bij de herdenking van de landing van de geallieerden in Europa plaatsvonden, dateert van 2 januari 2015 in Parijs.

De akkoorden van Minsk werden in februari vorig jaar gesloten, maar hebben voorlopig niet geleid tot een wapenstilstand tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regeringstroepen.

Poetin zegde vorige week een voor morgen gepland bezoek aan Parijs verrassend af. Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, noemde als reden verschillende programmapunten die door de Franse gastheer waren geschrapt. De laatste tijd zijn er grote meningsverschillen tussen Rusland en Frankrijk over het conflict in Syrië.

bron: Belga