Internet-of-things en co-creatie kernbegrippen voor nieuwe directeur Technopolis

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sinds deze maand is Stephane Berghmans de nieuwe baas van het Mechelse wetenschapspark Technopolis. Vandaag maakte hij zijn eerste plannen bekend, met een focus op nieuwe technologieën zoals het internet of things en co-creatie met communitybuilding. Technopolis ging op zoek naar een nieuwe directeur na klachten van het personeel en een kritische externe audit over de bestuursstijl onder de vorige directeur Erik Jacquemyn. Uit vijftig kandidaten werd uiteindelijk Stephane Berghmans gekozen, die eerder werkte voor onder meer Total en Janssen Pharmaceutica. "Tijdens mijn vorige functies lag de focus op innovatie, vooral bottom-up van bij de medewerkers. Dat leidt tot fantastische resultaten en dat wil ik ook hier voorzetten", zei hij bij de persvoorstelling.

De nieuwe directeur zet voorlopig twee paden uit. Zo wil hij focussen op nieuwe technologieën en internet of things, waarbij machines via het internet met elkaar kunnen communiceren. "Het gaat dan bijvoorbeeld over sportstrackers. Als we kunnen laten voelen wat het is en wat de impact kan zijn, dan hebben we al veel bereikt.

Een tweede focus ligt op communitybuilding, waarbij het publiek zal worden aangesproken op samenwerking en co-creaties. "We willen van buitenaf mensen laten mee creëren aan wat er hier gebeurt. Wordt bijvoorbeeld de volgende exhibit hier gecreëerd door de scholen?", zo zei de nieuwe baas.

Voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande drukte zijn waardering uit voor de vorige directeur, maar benadrukte dat er ook nood was aan verandering en vernieuwing. "Het management heeft in tussentijd de zaken stevig in handen genomen en we zijn heel gelukkig nu we een nieuwe captain aan boord hebben", zei hij. Jacquemyn blijft nog zo'n half jaar aan de slag als adviseur. Tot later op het jaar helpt hij ook voor de Science Centre World Summit in Japan.

bron: Belga