Franse rechtbank keurt ontruiming van 'Jungle' in Calais goed

door
Belga
Leestijd 1 min.

De administratieve rechtbank in de Noord-Franse stad Rijsel heeft het licht op groen gezet voor een snelle ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais, de zogenaamde 'Jungle'. Een klacht van elf hulporganisaties werd ten gronde afgewezen, zo heeft de rechtbank laten weten. De ontruiming van het kamp "is niet in strijd met het verbod op mensonwaardige en onterende behandelingen", zo stelde de rechter. De maatregel "beoogt, in tegendeel, in de eerste plaats het stopzetten van dergelijke behandelingen, waarmee de migranten die nu op de site wonen geconfronteerd worden."

Sinds het voorjaar van 2015 zitten er in de buurt van Calais, op een vijftigtal kilometer van de Belgische grens, duizenden migranten bijeen. Ze hopen er een mogelijkheid te krijgen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp, dat aan eensloppenwijk doet denken, heeft de bijnaam 'Jungle' gekregen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse beklemtonen dat de regering het kamp nu zo snel mogelijk wil laten ontruimen. Maar een concreet tijdstip werd niet meegedeeld.

Frankrijk wil de inwoners van de Jungle onderbrengen in opvangcentra, die verspreid liggen over het hele land.

bron: Belga