CdH vindt toezeggingen nog steeds onvoldoende en vraagt uitstel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De cdH-fractie in het Waals parlement vindt de evoluties van de voorbije dagen in het CETA-dossier niet van die aard om het licht op groen te zetten voor het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. De partij vraagt uitstel voor de goedkeuringsprocedure. Sinds 19.30 uur is de commissie Europese aangelegenheden van het Waals parlement in spoedzitting bijeen om zich opnieuw over CETA te buigen. Parlementsvoorzitter André Antoine wil duidelijkheid krijgen van minister-president Paul Magnette over de stand van zaken. België was dinsdag op de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Handel het enige land dat CETA niet kon onderschrijven. Het heeft tot vrijdag de tijd gekregen het alsnog goed te keuren.

Maar nog voor de commissievergadering van start ging, liet cdH weten dat in de huidige context CETA nog altijd tekortschiet. "Na acht jaar van ondoorzichtigheid bij de onderhandelingen over een handelsakkoord, volstaan enkele dagen niet om het geweer van schouder te veranderen", zegt fractieleider Dimitri Fourny. Hij is nog altijd bezorgd om de mogelijkheden die overheden zullen hebben om te reguleren. Een doorn in zijn oog is de zogenaamde negatieve lijst - waarbij alles wat niet expliciet van het akkoord uitgesloten is, automatisch meegenomen wordt in het toepassingsgebied.

Ook problematisch volgens Fourny is het uitblijven van duidelijkheid over het kostenplaatje voor kmo's om toegang te krijgen tot de rechtbank waar handelsgeschillen worden beslecht en de concurrentie tussen de Waalse landbouwers en de Canadese.

bron: Belga