Jamie Lidell: "Af en toe verbaas ik mezelf"

Vernieuwing is overroepen. Dat moet zowat de conclusie geweest zijn toen Jamie Lidell samen met zijn vrouw begon te schrijven aan zijn nieuwe plaat ‘Building a beginning.' Daarop sluit hij zijn korte, maar hevige affaire met de elektronica af en keert hij met opgeheven hoofd terug naar zijn oude liefde, de soul.
door
Mare
Leestijd 4 min.

De afgelopen drie jaar is er heel wat veranderd in het leven van Britse muzikant en de albumtitel ‘Building a beginning' is dan ook vrij letterlijk te nemen. Op professioneel vlak besliste hij om na veertien jaar zijn platenlabel de rug toe te keren en op eigen houtje een album in elkaar te boksen. In zijn persoonlijke leven zette hij samen met zijn vrouw Lindsey Rome een flinke zoon op de wereld, waardoor hij gedwongen werd om zijn leven radicaal om te gooien.

Je bent vader geworden, proficiat. Hoe heeft dat deze plaat beïnvloed?

Jamie Lidell: "Het vaderschap bracht uiteraard praktische beperkingen met zich mee: zo is er de permanente zorg voor de baby en het chronische gebrek aan slaap. Maar daarnaast is ook mijn hele zelfbeeld en mijn kijk op de wereld veranderd. De wereld draait immers niet langer enkel om mezelf en dat is bevrijdend. Als artiest betrapte ik mezelf erop dat ik soms te veel op mezelf gefocust was en me echt kon verliezen in mijn werk. Dat is nu geen optie meer: ik had maar een beperkt aantal uur op een dag waarin ik productief kon zijn. Die tijd heb ik dus zo efficiënt mogelijk proberen te benutten."

"Frustraties zijn onvermijdelijk in het leven"

Je zoon was dus een geschenk uit de hemel bij het maken van deze plaat?

"Ja. Het is ongelofelijk om te beseffen wat je allemaal kunt doen op één uur tijd. Als je denkt dat je nu al efficiënt werkt, wacht dan maar tot je kinderen hebt. Ik wed dat je productiviteit dan pas echt verdubbelt. Kinderen leren je ook om sneller beslissingen te maken. Zo had ik 's middags maar twee uur de tijd terwijl mijn zoon sliep, waardoor ik gedwongen werd om te kiezen tussen een snel middagdutje of schrijven aan een nieuw nummer. Die beslissing is dan snel gemaakt. En het belang van slaap wordt trouwens ontzettend overschat. Dat is nog zoiets wat je pas merkt als je effectief kinderen hebt." (lacht)

Kan je ook op het vlak van muziek sneller knopen doorhakken?

"Ik denk vooral dat ik meer zelfvertrouwen heb dan vroeger. Ik durf meer mijn gevoel te volgen en probeer vooral niets te forceren. Het belangrijkste van een goed nummer is de basis. Als die goed zit, volgt de rest vanzelf. Maar omgekeerd geldt ook dat je met een matige basis niets kunt aanvangen. Coole effecten kunnen de boel niet redden. Behalve misschien als je muziek maakt met een stevige beat, dat klinkt altijd goed."

Op deze plaat maak je nochtans weinig gebruik van die speciale effecten en steelt vooral jouw stem de show. Dat klinkt tegenwoordig bijna old school.

"De vocals op dit album hebben me dan ook verdraaid veel tijd gekost. (lacht) Omdat de muziek zo rustig en akoestisch is, kon ik me niet verstoppen achter een muur van geluid. Maar dat was een heel bewuste keuze. Ik wilde heel graag een plaat maken die de tand des tijds moeiteloos doorstaat. En dat wordt een pak moeilijker als je gaat goochelen met effecten. Die klinken nu misschien hip en modern, maar binnen een mum van tijd zijn ze gedateerd en klinkt je plaat als een knap staaltje geschiedenis. Dat wilde ik graag vermijden."

Een groot deel van de lyrics werden bij elkaar gepend door je vrouw, Lindsey Rome. Hoe is die samenwerking verlopen?

"Ik hou ervan om met mijn vrouw samen te werken omdat we elkaar zo door en door kennen. Vaak is het zo dat ik iets wil beschrijven en dat zij er exact de juiste woorden op kan plakken. Ze weet mijn gedachtes en gevoelens veel exacter te benoemen dan ikzelf. Dat is natuurlijk ook niet onlogisch: zij heeft geen last van gêne wanneer ze over mijn gevoelens moet praten omdat zij er verder vanaf staat. Ik heb het soms wel moeilijk om bepaalde dingen onder woorden te brengen. Vaak ga ik het te ver zoeken en kom ik op de proppen met ingewikkelde vergelijkingen. Terwijl de kracht van een goed nummer net schuilt in de eenvoud ervan. En dat kunstje heeft zij veel beter in de vingers dan ik."

Deze plaat heeft bij jullie dus niet voor troubles in paradise gezorgd?

"Uiteraard waren er soms frustraties, maar die kun je onmogelijk vermijden. Als je alleen werkt, raak je ook gemakkelijk gefrustreerd door de eenzaamheid van dit beroep. En bovendien is het heel moeilijk om jezelf te verrassen. Je hebt jezelf bepaalde denkpatronen eigen gemaakt en het is hondsmoeilijk om die te doorbreken. Wat niet wegneemt dat ik heel af en toe nog wel aangenaam verrast wordt door mijn eigen nummers. (lacht) Maar dat heb ik wellicht vooral te danken aan de uitstekende muzikanten in mijn band."

Mare Hotterbeekx

Jamie Lidell speelt op 20/10 in de Ancienne Belgique in Brussel.