Burgers slachtoffer van strijd tegen IS

De cruciale strijd tegen terreurbeweging IS in Mosoel is de tweede dag ingegaan. Burgers vrezen voor hun leven, ook nádat ze bevrijd zijn.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Terwijl de strijd om Mosoel in alle hevigheid is losgebarsten, is het leven voor de burgers van de stad een hel geworden. Ze schuilen in hun huizen voor de luchtaanvallen en maken zich op voor dodelijke straatgevechten. Momenteel ligt de frontlinie nog op zo'n veertig kilometer van de stad zelf. "Iedereen blijft thuis", zei een inwoner aan The Guardian. "IS rijdt vooral rond op motoren met lichte en zware wapens. Boven de stad vliegen voortdurend bommenwerpers die regelmatig doelwitten aanvallen."

Wraakacties

Er wordt gevreesd dat soennitische moslims bovendien het slachtoffer zullen worden van vergeldingsacties in gebieden die bevrijd zijn van IS. Ook die terreurbeweging is immers soennitisch geïnspireerd. In het verleden zijn er al vaak wraakacties geweest op soennitische burgers die niets te maken hebben met IS. Ze riskeren gefolterd, ontvoerd en buitengerechtelijk geëxecuteerd te worden bij vergeldingsacties door milities en Iraakse regeringstroepen. Daarvoor waarschuwt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag.

Uit honderden interviews blijkt dat de reacties tegen burgers die IS-gebieden verlaten angstaanjagend zijn. Ze tonen "het risico op massale geweldplegingen aan naar aanleiding van de militaire operatie om de door IS gecontroleerde stad Mosoel te heroveren", aldus Amnesty in een rapport.

Oorlogsmisdaden

Het rapport is gebaseerd op interviews met 470 ex-gevangenen, getuigen, activisten, functionarissen en familieleden van slachtoffers. Het beschuldigt sjiitische milities die de regering steunen, bekend als de Populaire Mobilisatie, en de regeringstroepen van "ernstige schendingen van de mensenrechten, waaronder oorlogsmisdaden" en duizenden buitengerechtelijke executies van burgers die gevlucht zijn van door IS gecontroleerde gebieden.