Deminor vraagt redelijke compensatie voor Arco-coöperanten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor Deminor is het "een stap in de goede richting" dat de federale regering een werkgroep wil oprichten om volgend jaar een regeling voor de gedupeerde Arco-coöperanten te bereiken. Die compensatie moet redelijk zijn, maar 100 procent is niet realistisch, zegt het juridisch adviesbureau maandag. Deminor toont wel enig voorbehoud en vraagt dat "deze regeringsverklaring - in tegenstelling tot zovele voorgaande - in daden omgezet wordt". Deminor adviseert meer dan 2.000 Arco-coöperanten die naar de rechtbank trokken wegens misleiding bij de verkoop van Arco-beleggingen. Het adviesbureau pleit al langer voor een regeling in plaats van de juridisch fel betwiste staatswaarborg. "Omwille van de complexiteit van het dossier moet een regeling zorgvuldig en bedachtzaam voorbereid worden teneinde niet te hervallen in juridische problemen die het dossier jarenlang verlamd hebben."

"De vergoeding moet redelijk zijn, maar als je een vergoeding van 100 procent vraagt, dan ga je voorbij aan het feit dat het een dossier met sterktes en zwaktes is", verduidelijkt Eric Bomans van Deminor. Hij wil nu kijken wat er uit de vereffening gehaald kan worden en wat naar wie gaat. Een percentage plakken op een schadeloosstelling wil en kan hij daarom niet. Dit moet nu bestudeerd worden, bijvoorbeeld wat nu exact de geleden schade is voor de coöperant. Een grote meerderheid van de Deminor-cliënten zou een snelle maar gedeeltelijke vergoeding verkiezen.

Eeder reageerde gedupeerdenvereniging Arcopar Actieteam, dat samenwerkt met Deminor, scherper omdat ze een volledige schadeloosstelling eist. "De premier sprak over een 'partiële' schadeloosstelling. Een woord dat in de oorspronkelijke regeerverklaring niet voorkwam", klonk het op Facebook.

Beweging.net, het vroegere ACW waarvan Arco de financiële arm was, noteerde dan weer dat de premier eerdere engagementen van de overheid bevestigde. "De christelijke arbeidersbeweging verleent haar medewerking om met alle andere betrokken partijen een aanvaardbare oplossing uit te werken voor de Arco-spaarders." Beweging.net wijst er ook op dat Arco destijds op vraag van de regering deelnam aan de kapitaalverhoging in 2008 om Dexia, een eerste keer, te redden. Die kapitaalverhoging betekende met de latere ondergang van de bank de financiële strop voor Arco.

bron: Belga